Προμήθεια πυροσβεστικού εξοπλισμού σε εθελοντές

Η αυτοοργάνωση, μονόδρομος.

Το καλοκαίρι του ’21 κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών, το Συντονιστικό Ομάδων και Δομών Αλληλεγγύης Αττικής έδωσε δυναμικό παρόν στο πεδίο. Καθημερινά γινόταν συλλογές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία με κομβόι αυτοκινήτων μεταφέραμε σε κάθε πληγείσα περιοχή. Αττική, Β. Εύβοια, Ηλεία ήταν οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ανάγκη. Πυροσβέστες και κάτοικοι, ανήμποροι μπροστά στην πυρκαγιά και στην κρατική αδιαφορία. Το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να προμηθεύουμε αυτούς τους ανθρώπους με νερά, χυμούς, τρόφιμα και φάρμακα.

Παράλληλα με τις συλλογές τροφίμων, ανοίξαμε διαδικτυακά μια καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης, στην οποία εσείς ανταποκριθήκατε άμεσα. Τη στιγμή που έκλεισε αυτή, οι ανάγκες σε τρόφιμα και άλλα είδη είχαν ήδη καλυφθεί και έτσι ξεκινήσαμε επαφές με άλλες ομάδες, επιτροπές κατοίκων και ατομικότητες ώστε τα χρήματα να καταλήξουν στη καλύτερη δυνατή επιλογή με γνώμονα την οριζοντιότητα αυτών των ομάδων, τη μη οργανική τους σχέση με το κράτος και τη κυβέρνηση, καθώς και με τις υπόλοιπες αξίες που διέπουν το συντονιστικό.

Αντιλαμβανομεν@ πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η προετοιμασία για αυτή τη χρονιά, αποφασίσαμε να δώσουμε τα χρήματα αυτά σε δύο ομάδες που επιχειρούν στο πεδίο και χρειάζονταν νέο εξοπλισμό.

Η Ομάδα Συμβολής Αντιμετώπισης Καταστροφών δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του ’21. Ένα νέο εγχείρημα, αυτοοργανωμένο, με οριζόντιες διαδικασίες, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις και υποστήριξη. Ανθρωποι που, μη μπορώντας να μείνουν άπραγοι μπροστά στην τεράστια φυσική καταστροφή, οργανώθηκαν με τις γνώσεις, την εμπειρία και τη θέλησή τους να συνδράμουν στο έργο παρέμβασης και πυρόσβεσης στο πεδίο. Ο εξοπλισμός της ΟΣΑΚ καταστράφηκε το καλοκαίρι και για αυτό το λόγο αγοράστηκαν και παραδόθηκαν στην ομάδα τα εξής:
7 ατομικοί πυροσβεστήρες και οι θήκες τους
7 μάσκες προσώπου με φίλτρο
7 θερμικές κουβέρτες

Ο παραπάνω εξοπλισμός κόστισε 600€ και είναι απαραίτητος για τις δράσεις της ΟΣΑΚ στο πεδίο.

Τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν για τους ίδιους σκοπούς στο Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Ελυμνίων (Λίμνη Ευβοίας). Το Σωματείο εδώ και πολλά χρόνια δεν λαμβάνει τις επιχορηγήσεις που δικαιούνται από τη δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα να συντηρούνται αυτόνομα και αυτοοργανωμένα. Η Β. Εύβοια αποτέλεσε την περιοχή που υπέστη τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή. Αποφασίσαμε, λοιπόν, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να δοθούν στο ΣΕΔΔΕ.
Αγοράστηκαν και παραδόθηκαν στη Λίμνη τα εξής:
6 στολές τύπου πυροσβέστη
6 ζευγάρια μπότες πυράντοχες
2 ασύρματοι
4 παλετοδεξαμενές
4 αντλίες νερού

Το κόστος ανέρχεται στα 4000€.

Σε μια χώρα που δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την πυροσβεστική και, γενικότερα, την προστασία της φύσης και των ανθρώπων της, αλλά αντίθετα κονδύλια δίνονται καθημερινά για νέα μπατσικά. Ήδη οι πρώτες πυρκαγιές εχουν ξεκινήσει, όπως στη Σάμο και την Ηλεία.

Ελπίζουμε ο εξοπλισμός αυτός να παραμείνει στα ράφια. Ωστόσο, είμαστε σίγουροι και σίγουρες πως για ακόμη ένα καλοκαίρι, θα χρειαστεί. Η ανάπτυξη έρχεται με φόρα, άλλωστε.

Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο που στήριξε οικονομικά την καμπάνια μας και μπορέσαμε να αγοράσουμε όλο αυτό τον εξοπλισμό. Η αλληλεγγύη και η οργάνωση στη βάση γίνονται πραγματικότητα.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ